13/2: GORAN KAJFEŠ TROPIQUES + Christer BothénGORAN KAJFEŠ TROPIQUES
+ Christer Bothén


 

Trumpetaren och kompositören Goran Kajfeš hör till en av de mest uppmärksammade och hyllade svenska jazzprofilerna under 2000-talet. Med sitt nya projekt, Tropiques, kommer han med helt ny musik influerad av minimalism och modern dans. Tropiques leker med vårt tidsbegrepp och försätter oss i musikalisk hypnos. Detta är Tropiques releaseskonsert för bandets andra album, med legendariska basklarinettisten Christer Bothén som gäst. 

Goran Kajfeš Tropiques spelar en unik typ av musik som skulle kunna beskrivas som hypnojazz. Gruppens musik skapas utifrån en semiimproviserad ingång som ofta tar utgångspunkt i enkla fragment (basgångar, melodier) som repeteras, förskjuts och omorkestreras i stunden. Inom denna struktur skapas en musik som är intensiv och händelserik, men som innehåller få kontraster och plötsligheter. Med sin långa formkurvor försätter den både musiker och lyssnarna i ett tillstånd, en resa bland färger som gradvis läcker in i varandra och skiftar.

Den konstnärliga kärnan rymmer en motkommentar till den uppskruvade snabbmatskultur som är vår samtid. Bandets musik är en musikalisk uppmaning till reflektion och nedsaktande genom lyssnandet. Detta är musik som låter låter lyssnaren vara i och bli till, tillsammans med ljuden.

Debutskivan "Enso" fick oerhört positiva recensioner i Sverige och internationellt, recensioner som vittnade om ett starkt behov av denna musik. Kanske för att den säger något om vår samtid och om vikten av att vara i nuet.

Läs Håkan Engströms recension i Sydsvenskan av gruppens första album ”Enso” (2017):
Kajfeš bantar bandet och går in i aktivt viloläge

Goran Kajfeš är förutom musiker en sällsynt mångsidig producent och kompositör. Han är även aktiv i och leder grupper som Subtropic Arkestra, Oddjob, Nacka Forum, Fire! Orchestra, Angles 9, Pan-Scan Ensemble and Magic Spirits Quartet. Han har sitt eget skivbolag, Headspin Recordings. Goran Kajfeš har vunnit Nordiska musikpriset och fått flera Grammisutmärkelser.

På scen:
Goran Kajfeš – Trumpet, Synth
Alexander Zethson – Piano, Orgel, Synth
Johan Berthling – kontrabas
Johan Holmegard – trummor
+ Christer Bothén – basklarinett

Foto: Klara G
PICKNICKKONSERT
Onsdag 13 februari

Insläpp: 19.00
På scen: 19.30

Pris: 240:- vid bord alt. 200:- på balkong. Stud/pens: 200:- vid bord alt. 160:- på balkong.

Nu räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och slipp onödiga utskrifter!

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Media

Picknickteater

Vad är picknickteater?
Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma.  Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Möllans Ost

Tapastallrik för 2 från Möllans Ost
Är du sugen på en god ost- och charktallrik, fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Frankrike, Portugal...? Då har Möllans Ost tallriken för dig! Ja, och en person till! Ring Möllans Ost på telefon 040 - 19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dom den åt dig!

Presentkort

Vill du ge en present för alla tillfällen och alla smaker? Hos Kulturcentralen som säljer våra biljetter kan du köpa presenkort. Ett presentkort på Kulturcentralen gäller för alla evenemang du hittar här kulturcentralen.nu. Du kan köpa det på valfritt belopp och det gäller ett års tid från köpdatum. Presentkortet skriver du själv ut, då det skickas till dig som pdf med e-post. För ett finare presentkort gå in i butiken på Södra Förstadsgatan 18 bredvid Victoriateatern.