22/2: GALENDANSAREN BIRGER SJÖBERGGALENDANSAREN BIRGER SJÖBERG
UNDERHÅLLAREN SOM VILLE TALA ALLVAR OCH GICK UNDER
Sven Kristersson på piano och sång. Regi: Martha Vestin.Halsbrytande sångtexter och galghumoristiska litterära fragment av den svenske skalden, författaren, vissångaren och journalisten Birger Sjöberg (1885-1929) i tonsättning och gestaltning av Sven Kristersson på piano och sång.

Birger Sjöberg
fick publikens applåder så länge han sjöng Fridavisor och underhöll. När han i mitten av nittonhundratjugotalet ville bli bekräftad för sina allvarliga texter var det däremot ingen som brydde sig. Han kände nu att han tidigare bara varit en galendansare, en sprattelgubbe, som ryckt till på publikens kommando. Sjöberg förkastade allt han tidigare gjort, och gick i våldsam kamp med orden. Det kostade honom hälsan, och han dog 1929, bara 44 gammal. Han efterlämnade en stor låda med hisnande litterära skisser och fragment. Där fanns också en rad suggestiva sångtexter som han själv inte hunnit tonsätta. I dessa okända texter kan man följa Sjöbergs slutliga kamp med kärleken, kändisskapet och skrivandet.

Sångaren, kompositören och professorn Sven Kristersson har låtit sig hänföras av lådans innehåll. Han har tonsatt de mest gripande sångtexterna och kombinerat dessa nya sånger med de märkliga fragmenten. Och lådans bortglömda texter kommer plötsligt till liv när han sjunger, spelar och agerar i föreställningen Galendansaren.

Sven Kristersson – sång och piano – är sångare, textförfattare och kompositör. Han har skapat och framträtt i en rad scenmusikaliska monologer som en "stå-upp-tragedi" kring Franz Schuberts Winterreise, en blankversfantasi kring sånger av John Dowland, en version av det mesopotamiska Gilgamesheposet och en uppsättning av den norska medeltida dikten Drömkvädet. Han skriver också egna sånger med inspiration från fransk chanson, jazz och brasiliansk tradition. Tidigare har han arbetat som teaterkompositör och musiker, bland annat vid Skånska Teatern och Folkteatern i Gävleborg, men han har också samarbetat med regissören Martha Vestin i en version av Bertolt Brechts Kurage som landskapsteater. Han har också gjort operaöversättningar åt exempelvis Riksteatern och Malmö Opera. Sven Kristersson är professor i sång vid Musikhögskolan i Malmö och vice ordförande i Svenska Visakademien.

Martha Vestin – regi –  är en stark profil inom svensk teater, och har under senare år gjort sig känd för utforskande projekt kring teatern i landskapet, berättelser såväl grundande i historiska epoker som i äldre berättartraditioner. Hon har i över 20 år varit konstnärlig ledare för Sommarteater på Krapperup, vars uppsättningar kännetecknas av att ensemblerna ofta består av både professionella skådespelare, teaterstudenter och amatörer i alla åldrar. Hon var under många konstnärlig ledare för Friteatern i Sundbyberg och har också genomfört undersökande teaterprojekt i Uganda och Moçambique. Några av sina många tankar kring teaterarbete har hon samlat i boken Regi: kreativitet och arbetsledarskap. Hon har även utbildat nya generationer regissörer och är professor emerita i regi vid Dramatiska Institutet, Stockholm.

Läs mer om föreställningen på Lunds Universitets hemsida där Sven Kristensson är professor i sång och en läs här en artikel av Maria Schottenius, DN (20/09/2017)

Foto: Raul leikas
PicknickFÖRESTÄLLNING
TORSDAG 22 februari

Insläpp: 19.00
På scen: 19.30

Pris: 160:- vid bord alt. 120:- på balkong. Stud/pens: 120:- vid bord alt. 80:- på balkong

Nu räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och slipp onödiga utskrifter!

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Media

Picknickteater

Vad är picknickteater?
Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma.  Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Möllans Ost

Tapastallrik för 2 från Möllans Ost
Är du sugen på en god ost- och charktallrik, fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Frankrike, Portugal...? Då har Möllans Ost tallriken för dig! Ja, och en person till! Ring Möllans Ost på telefon 040 - 19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dom den åt dig!

Presentkort

Vill du ge en present för alla tillfällen och alla smaker? Hos Kulturcentralen som säljer våra biljetter kan du köpa presenkort. Ett presentkort på Kulturcentralen gäller för alla evenemang du hittar här kulturcentralen.nu. Du kan köpa det på valfritt belopp och det gäller ett års tid från köpdatum. Presentkortet skriver du själv ut, då det skickas till dig som pdf med e-post. För ett finare presentkort gå in i butiken på Södra Förstadsgatan 18 bredvid Victoriateatern.