Huun-Huur-Tu(RUS)

Mer om artisten

Efter att de gång på gång sålt ut teatern, bjuder vi åter in de tuvanska strupsångarna i Huun-Huur-Tu till Malmö. Den traditionella musik de framför kallas sygyt och har använts i alla tider av schamaner från gruppens hembygd, Tuva i ryska Sibirien, på gränsen mot Mongoliet. Denna sällsamma strupsång är ett traditionellt manligt uttryck, emotionellt och andligt och visar på kraft och ärbarhet.

Obs! Konserten är inställd

Konserten har tyvärr blivit inställd på grund av omständigheter som rör Coronaviruset. Info om hur du går till väga om du vill att vi ska återköpa dina biljetter hittar du längre ner, men ta gärna en minut och läs stycket om hur du kan stödja oss före du bestämmer dig. Tack ❤️

Stöd Victoriateatern

Till följd av läget som råder, går vi en oviss framtid till mötes. Kultur är en bransch som präglas av små ekonomiska marginaler och relativt låga intäkter. Vi kan i nuläget inte sia om vad situationen kommer att innebära för vår verksamhet och inte heller hur länge den kommer att pågå. Något som är helt säkert är att detta kommer medföra stora utmaningar, både för samhället i stort och för oss som kulturscen, kulturarbetare och inte minst för den mängd artister som vi bokat för att uppträda på vår scen; förlorade intäkter, osäkerhet kring framtiden och personliga förluster.

Vi som arbetar på Victoriateatern kommer göra allt som står i vår makt för att komma tillbaka bättre än någonsin när vi kan starta upp igen. Tills dess hoppas vi på ditt stöd. Vi vädjar till dig som köpt biljett till något av evenemangen som blivit inställda, att om du har möjlighet, inte kräva tillbaka pengarna för biljetten eller kanske Swisha en del av summan till oss. Om du inte gör något anspråk inom senast en (1) månad från dagen då evenemanget skulle ha ägt rum, så skänker du automatiskt hela summan.

Vi tar emot donationer till verksamheten via Swish: 123 374 91 73.
Märk din betalning ”covid19", alla bidrag är välkomna.

Victoriateatern drivs av en ideell kulturförening, helt utan vinstsyfte, vars ändamål är att vara en scen och därmed en arbetsplats för musiker, artister och medarbetare som krävs för att kunna genomföra arrangemang. De pengar som kommer in i föreningen när du inte återkräver betalningen för dina biljetter går helt till att vi ska kunna fortsätta att arrangera konserter och betala artister och omkostnader som rör arrangemangen som vi genomför. Klicka här för att läsa om fler sätt som du kan stötta vår verksamhet.

Stort tack för ditt bidrag och sköt om dig och dina medmänniskor, så ses vi förhoppningsvis snart igen.

Återköp av biljetter till inställt/flyttat evenemang

Om du vill att vi ska återköpa dina biljetter, meddela ditt anspråk på återbetalning till Kulturcentralen på Södra Förstadsgatan 18, 040-10 30 20, info@kulturcentralen.nu senast en (1) månad från dagen då evenemanget skulle ha ägt rum. Vi ber er ha tålamod med att administrationen av återköp kan ta något längre tid under omständigheterna.

Information med anledning av coronaviruset

Med anledning av det nya coronaviruset och dess spridning uppstår det såklart både mycket frågor och oro. På sidan Information med anledning av coronaviruset samlar vi information om förändringar i vårt program, rutiner och hur vi påverkas av det rådande läget.

---

Liksom sina förfäder gjort under tusentals år hämtar Huun-Huur-Tu sin musikaliska inspiration från naturens rytmer, djurens rörelser och jordens groove – taktfast och fängslande i sin enkelhet. Tuvansk strupsång har blivit ett välkänt ljud som numera används flitigt i filmmusik. Strupsången har en lång historia. Den återfinns i sagor och legender lika gamla som bergen. Man kan spåra den 4 000 år tillbaka i tiden. Till och med de gamla grekerna pratade om strupsången från Sibirien och ”världens mörka delar”.

Gruppen bildades redan 1992 och har sedan dess blivit kända över hela världen som de främsta företrädarna för folkmusiken från sin hembygd. Huun-Huur-Tu vill återuppbygga Tuvas gamla musikaliska tradition som till stor del slogs sönder på 20- och 30-talen efter den ryska revolutionen. De både rekonstruerar och bygger vidare på landets folkmusiktradition. De använder sig av traditionella instrument som igil, khomus, doshpuluur och schamantrumman dünggür, men drar sig inte för att blanda sina traditionella instrument och spel- och sångsätt med västerländska instrument som gitarr och elektronik.

Det som verkligen gör dem unika är strupsången där sångarna producerar två eller till och med tre toner och övertoner samtidigt. Övertonerna låter stundtals som ljudet från en flöjt eller en fågels kvitter. Men det är det inte – det är ett starkt uttryck för den mänskliga röstens fantastiska möjligheter.

Sedan 90-talet har gruppen turnerat runt om i världen och samarbetat med olika världsartister som Frank Zappa, Kronoskvartetten, irländska The Chieftains, bulgariska sångensemblen Angelite och den japanska trumgruppen Kodo samt turnerat runt i världen, litegrann som en modern version av den nomadkultur de tillhör.

Huun-Huur-Tu består av:
Kaigal-ool Khovalyg – Röst (Khöömei, Sygyt, Kargyraa), Igyl
Radik Tyulyush – Röst (Barbang-Nadyr), Byzaanchi, Khomuz (mungiga)
Alexei Saryglar – Röst (Sygyt), Tuyug (hästhovar), Tungur (shamantrumma), Igyl
Sayan Bapa – Röst (Kargyraa & Khöömei), Toschpulur, Gitarr, Igyl

Läs mer Dölj

Mer om artisten