& Livestreamad Beethovenfestival

Beethoven 250 år!

Foto: Målning av Joseph Karl Stieler
Mer om artisten

Nu när det tumultartade året 2020 går mot sitt slut, är det dags att fira födelsen av en utav de, genom tiderna mest inflytelserika och genialiska personerna inom musikens värld. Kompositören Ludwig van Beethoven hade fyllt 250 år den 16 december. Detta hade vi planerat att fira i dagarna fem med att bjuda på samtliga av mästarens fem pianokonserter, men Coronaviruset hade andra planer för oss. Vi hade planerat att istället livestreama tre konserter, men på grund av sjukdom har vi blivit tvungna att ändra i konsertprogrammet ytterligare.

Vi rekommenderar att du tittar via vår YouTube-kanal, men vi sänder också via Facebook Live.

Fredag 11 december | 20:00
Beethoven 250 år
Månskenssonaten & Pathetiquesonaten
Konversationer vid Klaviaturen med Per Tengstrand
En konsert där Per varvar sitt pianospel med att berätta om Beethoven och musiken på sitt eget avspända sätt – nya kunskaper och konsert på en och samma kväll!
Direktlänk

Tisdag 15 december | 20:00
Beethoven 250 år
Per Tengstrand spelar Beethovens "Appassionata"
Direktlänk

Stöd Victoriateatern

Till följd av läget som råder, går vi en oviss framtid till mötes. Kultur är en bransch som präglas av små ekonomiska marginaler och relativt låga intäkter. Vi kan i nuläget inte sia om vad situationen kommer att innebära för vår verksamhet och inte heller hur länge den kommer att pågå. Något som är helt säkert är att detta kommer medföra stora utmaningar, både för samhället i stort och för oss som kulturscen, kulturarbetare och inte minst för den mängd artister som vi bokat för att uppträda på vår scen; förlorade intäkter, osäkerhet kring framtiden och personliga förluster.

Vi som arbetar på Victoriateatern kommer göra allt som står i vår makt för att ta oss igenom denna situation och komma tillbaka bättre än någonsin på andra sidan. Tills dess hoppas vi på ditt stöd. Vi vädjar till dig som köpt biljett till något av evenemangen som blivit inställda, att om du har möjlighet, inte kräva tillbaka pengarna för biljetten eller kanske Swisha en del av summan till oss. Om du inte gör något anspråk inom senast en (1) månad från dagen då evenemanget skulle ha ägt rum, så skänker du automatiskt hela summan.

Vi tar emot donationer till verksamheten via Swish: 123 374 91 73.
Märk din betalning ”covid19", alla bidrag är välkomna.

Victoriateatern drivs av en ideell kulturförening, helt utan vinstsyfte, vars ändamål är att vara en scen och därmed en arbetsplats för musiker, artister och medarbetare som krävs för att kunna genomföra arrangemang. De pengar som kommer in i föreningen när du donerar går helt till att vi ska kunna fortsätta att arrangera konserter och betala artister och omkostnader som rör arrangemangen som vi genomför. Det är viktigt för oss att artisterna får god ekonomisk kompensation och möjlighet till fortsatt arbete.
Klicka här för att läsa om fler sätt som du kan stötta vår verksamhet.

Stort tack för ditt bidrag och sköt om dig och dina medmänniskor, så ses vi förhoppningsvis snart igen.

Ludwig van Beethoven

Tonsättaren Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, Tyskland, 1770 (död 1827) och ansågs både under sin levnadstid och av eftervärlden, som en av världens främsta kompositörer. Han studerade under Haydn och var starkt influerad av Mozart, men hans musik har ofta en dynamisk kraft och styrka som tycks signalera intåget av en ny epok. Beethoven associeras främst med Wienklassicismen, även om hans senare verk är komponerade i en mer romantisk stil. Det var i och med Beethoven som klassicismen nådde sin klimax, och även sitt slut.

Beethoven var född perfektionist och det faktum att han mot slutet av sitt liv var nästan helt döv – hämmade honom givetvis enormt mycket. Trots detta hinder har han efterlämnat en gedigen verkförteckning som innehåller bland annat nio symfonier, flera orkesteruvertyrer, 5 pianokonserter, 1 violinkonsert, 32 pianosonater, 10 violinsonater, flera kammarmusikverk (bland annat 16 stråkkvartetter, pianotrior) och operan Fidelio, m.m.

Läs mer Dölj

Mer om artisten