Program och biljetter för april-maj, släpps 5 december kl. 12!

Skrolla ner och klicka på "Prenumerera på Victoriateaterns nyhetsbrev" så får du information direkt i din inkorg.

Gershwin, Grieg, Gonzaga, Gullin & Granados

Mattias Nilsson möter Daniel Propper

Foto: Cyrille Clément
Mer om artisten

Fyra händer och en flygel. När den klassiska pianisten Daniel Propper möter jazzpianisten Mattias Nilsson vid flygeln uppstår ett gränsöverskridande samarbete där ny musik föds i stunden. Den noterade musiken får nytt liv när improvisationen och ögonblickets inspiration tar vid. I detta program låter sig Daniel och Mattias inspireras av fem mästerkompositörer: George Gershwin (1898–1937), Edvard Grieg (1843–1907), Chiquinha Gonzaga (1847–1935), Lars Gullin (1928–1976) och Enrique Granados (1867–1916).

Mattias Nilsson är en pianist och kompositör som väver samman det nordiska tonspråket med influenser från klassisk musik, folkmusik och jazz. Genom sina improvisationer och sitt varma, personliga anslag skapar han ett unikt uttryck – ett musikaliskt landskap som utforskar nya färgnyanser av nordiskt vemod, men också ljus och hoppfullhet. Hans kritikerrosade solodebut Dreams of Belonging från 2016 representerar kulmen på en lång resa och upptäckten av en egen röst, förenad med en djup kärlek till svensk musik. Albumet hyllades av både svensk och internationell press och följdes av solokonserter i bland annat Frankrike, Sverige och Storbritannien. Den nordiska tidskriften Salt Peanuts skrev: ”… några vill kanske placera honom bland de svenska pianisterna som följde efter Jan Johansson, men Nilsson är så mycket mer än det.”

Mattias har spelat med ett stort antal internationella jazzstjärnor, däribland Butch Miles, Janis Siegel, Sharón Clark, Benny Benack III, Sébastien Charlier, Mads Vinding, Bo Stief, Jesper Thilo, Svante Thuresson, Rigmor Gustafsson och Peter Asplund.

Han är en del av den långa traditionen av innovativa svenska pianister, från 60-talets Jan Johansson, Nils Lindberg och Bengt Hallberg till nyare namn som Bobo Stenson, Esbjörn Svensson, Jan Lundgren och Jacob Karlzon. "Vare sig tangenterna vandrar i svensk folkton, klassisk musik, pop, psalm eller jazz är han briljant och elegant, och inte minst känslig i både anslag och frasering" (Dan Backman – OrkesterJournalen).

2024 tilldelades Mattias Phontastics stipendium, "…för sin musikaliska bredd, sitt personliga uttryck och en obändig energi som banat väg för en internationell karriär oberoende av kulturstöd. Mattias rör sig med lätthet mellan jazz, klassiskt och folkmusik, djupt rotad i traditionen men samtidigt nyfiken på nya uttryck. Han är en vital kulturbärare i Malmös musikliv och en framstående representant för Phontastics musikfilosofi.”

Den svenska pianisten Daniel Propper har blivit internationellt uppmärksammad för sina inspelningar av Griegs Lyriska stycken och Bachs Goldbergvariationer. Sedan 1994 är han baserad i Frankrike, dit han kom som stipendiat från Musikaliska Akademien. Daniel har framträtt som solist i många av Frankrikes större städer och festivaler, och har även spelat i Wigmore Hall i London med Schuberts sista pianosonater, på Moskvas Novemberfestival med Goldbergvariationerna, och i Griegmuseet i Norge. Den europeiska tv-kanalen Mezzo har sänt flera program med Daniel Propper, och hans inspelningar presenteras regelbundet i musikradiosändningar i många länder.

Utöver konserter i Europa har Daniel Propper framträtt i Nordamerika och Asien, både som solist och kammarmusiker. Han avslutade sina studier med diplom vid Musikhögskolan i Stockholm, Juilliard School i New York och Musikkonservatoriet i Paris. Han började sin utbildning redan vid åtta års ålder som elev till professor Gunnar Hallhagen, och blev samma år den yngsta mottagaren av Danderyds kulturstipendium. Hans vidare studier i utlandet fördes under erkända pianister som Andras Schiff och Tatiana Nikolaieva. År 1990 fick han Salzburgs stadspremie för sin tolkning av Goldbergvariationerna vid Sommarakademin.

Daniel Propper har gjort ett tjugotal CD-inspelningar, inklusive Bachs Goldbergvariationer och stora delar av Griegs pianomusik. Han har även släppt soloskivor ägnade åt Gershwin och Berlioz (Feux et Tonnerres!), samt kammarmusik och Lieder, bland annat romantisk musik av Offenbach och nyare verk från 1900-talet till idag.

Läs mer Dölj
Köp biljett

torsdag 20 mars

Insläpp19:00 På scen19:30

Ordinarie pris

260 kr vid bord
220 kr på balkong

Student / Pensionär

220 kr vid bord
180 kr på balkong

Mer info

Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.

Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar. De platser som inte sålts på förköp släpps till försäljning i dörren vid insläpp till det aktuella evenemanget.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Hur lång är föreställningen?
Våra föreställningar varar normalt ca 40-50 min x 2 + 20 min paus. Observera att det förekommer undantag och ibland ändringar med kort varsel.

Fullbokat eller har du fått förhinder?
Vi hänvisar till Ticketswap för andrahandsförsäljning av biljetter. Där kan du enkelt hitta alla våra evenemang och ladda upp din biljett och du som är på jakt efter biljetter kan enkelt se om det finns biljetter som säljes.

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten