Program och biljetter för april-maj, släpps 5 december kl. 12!

Skrolla ner och klicka på "Prenumerera på Victoriateaterns nyhetsbrev" så får du information direkt i din inkorg.

Musikalisk romantik med ungdomlig eld

Per Tengstrand & Opus 21(US)

Världspianisten och Victoriafavoriten Per Tengstrand kommer tillbaka till Malmö, denna gång i sällskap med vänner från USA. Per bor numera i Princeton där även ett av världens mest berömda och prestigefulla universitet finns: Princeton University. Från detta universitet kommer gruppen Opus 21 som består av en grupp unga och eldiga stråkmusiker som tidigare samarbetat med Per under flertalet konserter i New York. Tillsammans framför de musik från romantiken, bland annat Chopins första pianokonsert i kammarversion. Det blir första gången som en pianokonsert framförs på Victoriateatern och den nya Steinwayflygeln!

Chopins pianokonsert i E-moll är ett verk som är fyllt av virtuoseri från pianisten och de fantastiska melodier som är en av anledningarna till att vi älskar Chopins musik så mycket. Chopin skrev detta verk som 20-åring, strax före han lämnade Polen och Warszawa (som han aldrig fick se igen).

Under resten av kvällen blir det kammarmusik med Per och de unga musikerna från Princeton i olika konstellationer: Brahms, Schumann och även lite Piazzolla!

Per Tengstrand debuterade med Helsingborgs Symfoniorkester redan vid tolv års ålder och har sedan dess kommit att bli en av Sveriges främsta konsertpianister. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.

Per har fått mycket beröm för sin teknik och säkerhet vilket även har visats i de utmärkelser som han har fått. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris bröt publiken det 200 år gamla applådförbjudet.

Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.

Läs mer Dölj