-

Beethoven 250 år! Beethovenfestival med pianisten Per Tengstrand - samt stråkkvartetterna Novo Quartet och Peter&Viktor-kvartetten

Foto: Målning av Joseph Karl Stieler
More about the artist

När det tumultartade året 2020 går mot sitt slut, är det dags att fira födelsen av en utav de, genom tiderna mest inflytelserika och genialiska personerna inom musikens värld. Kompositören Ludwig van Beethoven hade fyllt 250 år den 16 december. Detta firar vi i dagarna fem med att bjuda på samtliga av mästarens fem pianokonserter, framförda och arrangerade för piano och stråkkvartett av vår gode vän och ”in-residence-pianist", Per Tengstrand, tillsammans med stråkkvartetterna Novo Quartet från Köpenhamn och Peter&Viktorkvartetten från Helsingborg.

Under fyra kvällar och en söndagseftermiddag, mellan den 11 och 15 december, får vi uppleva ett urval av Beethovens verk. Varje tillfälle innebär ett nytt program och ingen konsert blir den andra lik. Förutom pianokonserterna bjuds det på pianosonater, stråkkvartett och inte minst de mäktiga Diabellivariationerna!

Festivalprogram: 11 - 15/12, 2020

Observera att det är olika biljetter för respektive datum.

Fredag 11 december: Ettan och Trean Per Tengstrand och Novo Quartet

Lördag 12 december: Månsken och Waldstein Per Tengstrand

Söndag 13 december (Matiné): Tvåan och Fyran Per Tengstrand och Peter&Viktorkvartetten

Måndag 14 december: Diabelli Per Tengstrand

Tisdag 15 december: Kejsarkonserten Per Tengstrand och Novo Quartet

På scen

Pianisten Per Tengstrand är en av Sveriges mest framstående artister på de internationella konsertscenerna och en kär gäst på Victoriateatern där han är känd som flygelambassadör och för att hålla i de mycket populära konsertkvällarna "Konversationer vid Klaviaturen". Han debuterade med Helsingborgs Symfoniorkester redan vid tolv års ålder och har sedan dess kommit att bli en av Sveriges främsta konsertpianister. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.

Per har fått mycket beröm för sin teknik och säkerhet, vilket även har visats i de utmärkelser som han har fått. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris bröt publiken det 200 år gamla applådförbjudet.

Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.

Novo Quartet består av Kaya Kato Møller och Nikolai Vasili Nedergaard, violin, Daniel Sledzinski, bratsch samt Signe Ebstrup Bitsch, cello. Trots sina ungdom har kvartetten redan turnerat i Kina, vunnit internationella tävlingar och är en av de unga kvartetter som spås en lysande internationell bana.

Peter&Viktorkvartetten är en förlängning av duon som ofta samarbetar med Per Tengstrand, Peter Filiptsev och Viktor Bergendal på violin. De två herrarna har många talanger, och arrangerar tillsammans med Per varje år ett mycket populärt Beethovensafari i Helsingborg. En viss spexig framtoning kan ibland tillåtas, och kanske får vi ett par extranummer med denna ingrediens!

Ludwig van Beethoven

Tonsättaren Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, Tyskland, 1770 (död 1827) och ansågs både under sin levnadstid och av eftervärlden, som en av världens främsta kompositörer. Han studerade under Haydn och var starkt influerad av Mozart, men hans musik har ofta en dynamisk kraft och styrka som tycks signalera intåget av en ny epok. Beethoven associeras främst med Wienklassicismen, även om hans senare verk är komponerade i en mer romantisk stil. Det var i och med Beethoven som klassicismen nådde sin klimax, och även sitt slut.

Beethoven var född perfektionist och det faktum att han mot slutet av sitt liv var nästan helt döv – hämmade honom givetvis enormt mycket. Trots detta hinder har han efterlämnat en gedigen verkförteckning som innehåller bland annat nio symfonier, flera orkesteruvertyrer, 5 pianokonserter, 1 violinkonsert, 32 pianosonater, 10 violinsonater, flera kammarmusikverk (bland annat 16 stråkkvartetter, pianotrior) och operan Fidelio, m.m.

Read more Hide

More about the artist