Texterna speglar Koités stora intresse och engagemang för vardagen i staden Bamako. Utan att förneka de problem som plågar hans stad och land – föroreningar, fattigdom, arbetslöshet, sociala klyftor och sjukdom – förblir han optimistisk och hoppfull i sin kamp mot intolerans, okunnighet och censur. Han talar om försoning och efterfrågar ansvar från varje individ.
Koité stämmer sitt instrument enligt den pentatoniska skalan och spelar på öppna strängar – liksom man gör på det västafrikanska stränginstrumentet kamale n’goni, något som bidrar till hans karaktäristiska sound. Han förenar olika stilar och skapar musik med öppenhet och intresse för alla musikgenrer.
Habib Koité föddes 1958 i en griotfamilj i västra Mali, i regionen Kayes och staden med samma namn. Griot är en typ av artist inom västafrikansk musiktradition som kan liknas vid en trubadur, en musikalisk historieberättare eller muntlig historiker. Hans födelseregion angränsar till Senegal och Koité har inspirerats mycket av musiker både från Gambia och Casamance i södra Senegal.
1982 tog Koité examen från Bamako National Institute of Arts och bildade ett par år senare gruppen Bamada, tillsammans med några av sina barndomsvänner – som han fortfarande spelar tillsammans med. Bandnamnet ”Bamada" är ett smeknamn för invånarna i Malis huvudstad Bamako och betyder ungefär "i krokodilens mun”.
Sedan starten på sin karriär har Koité bland annat släppt flera storsäljande och kritikerrosade album, medverkat i The Late Show med David Letterman och porträtterats i magasin som People och Rolling Stone.