"Det viktigaste är att berätta en historia du bryr dig om".
Under pandemin, som för alla musiker, blev Pers konserter inställda och karantänen var ett faktum. Konsertresor till Belgien, Skottland, Colombia och naturligtvis Sverige ställdes in. Efter en tid fann Per det nödvändigt att hitta utlopp för sin kreativitet och började skapa film. Det blev en Schubert-dokumentär i tre delar, med den kamera och annan utrustning som fanns att tillgå i hemmet.
När sen pandemin släppte sitt grepp och konserterna kom tillbaka, hade Per fått mersmak för filmskapandet och vad det kan innebära att berätta en historia med en kamera istället för ett piano. Han lovar att han aldrig kommer att sluta berätta historier med sina händer och flygeln, men vill fortsätta att göra musikdokumentärer, nu med riktig budget, bättre utrustning och friheten att resa.
En film görs som ett stycke bra musik: den har rytm, den har rörelser, den frambringar känslor med sina karaktärer, kameraarbete och klippning. Men längst fram är alltid berättelsen. Nu har denna berättarlust resulterat i filmen "Freedom of the Will" som är en historia om musikens kraft. I detta fall hur Beethovens musik kan ge oss alla en inre styrka som vi inte visste att vi hade. En historia berättad genom musik och människor med scener från Bonn, Wien, Budapest, New York, Washington D.C.
"En film som är högaktuell...och som satte igång många tankar"
P2 Klassisk morgon
"Tengstrand har gjort en gripande film om musikens makt"
Smålandsposten
Per Tengstrand debuterade med Helsingborgs Symfoniorkester redan vid tolv års ålder och har sedan dess kommit att bli en av Sveriges främsta konsertpianister. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.
Per har en otrolig teknik och säkerhet, något som inte minst visat sig i de utmärkelser som han har mottagit genom åren. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris, bröt publiken det 200 år gamla applådförbudet.
Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.